Vervolg Sagenlandroute en de Dr. Picardt route

Een lentedip, zo wordt het weekend weerbericht aangekondigd. Wat kun je dan beter doen dan de camper inpakken en gewoon gaan. Wij laten ons er niet door tegenhouden.

Onze reis in één oogopslag

Vrijdag 22 maart

Thema voor dit weekend: de draad weer oppakken van de Sagenland route. Hiermee zijn we gestart in oktober 2020, de laatste plaatsen hopen we in twee dagen af te kunnen vinken. Het is nog droog als we de spullen in de camper leggen, maar eenmaal onderweg begint het te miezeren en dat zal vandaag niet meer stoppen. De lunch gebruiken we in Zenderen, op een TOP-parkeerplek. Via Hertme op weg naar Gammelke, een gehucht. Er zijn allerlei wegafsluitingen, dus wordt het vandaag een alternatieve route kiezen.

Uiteindelijk komen we dan toch in Oldenzaal, de grootste en oudste stad van Noordoost Twente. Start van de wandeling is op het Sint Plechelmusplein. De gelijknamige basiliek werd hier gebouwd vanaf 1150 in Romaanse stijl. Van binnen niet te bezichtigen vanwege Paas activiteiten. Plechelmus was een Angelsaksische monnik die in de 8e eeuw naar deze streek kwam om het christelijke geloof te verkondigen. Ieder jaar rond 15 juli worden zijn relieken, verwerkt in een borstbeeld, in processie meegedragen. In 1806 moest het kerkhof naast de basiliek, dat minstens 30.000 graven telde, wijken. Tegenwoordig zijn er 30.000 klinkers, voorzien van een kruis, in het plein rond de kerk gelegd. Mooie oplossing. Het stadsmuseum is gevestigd in het Palthehuis. Dit historische woonhuis is ingericht als een 18e-eeuws patriciërshuis, waar de familie Palthe heeft gewoond. Drie generaties leefden er, maar het verhaal wordt verteld door dominee Carel Palthe (via een Ipad). De geschiedenis is haast voelbaar in dit huis, wat nog in de oorspronkelijke staat is. In de achterzaal wordt de geschiedenis van de stad vertelt vanaf de Bronstijd. Mooie opzet en het meest vreemde voorwerp was de beroemde stoel van 'Huttenkloas". Hij was een dagloner die crimineel gedrag ontwikkelde (vanwege de lage verdienste) en later mensen vermoordde . Om een bekentenis af te dwingen werd hij op deze dwangstoel met spijkers gezet. Honderdtien dagen heeft hij erop gezeten voor hij bekende. Daarna is hij ter dood veroordeeld. Brr, wat een barbaarse praktijken waren dat toch! De wandeling voert nog wat verder door het stadje: beelden van carnavalsgangers naast de stadsbeiaardiers Toon en Karel Borghuis en nog veel meer moois. Tegen halfzes stoppen we ermee. Het regent nog steeds en we hebben het koud. Oldenzaal vinden we een leuke, levendige stad. Met mooi weer zal het hier ook vast goed toeven zijn op de vele terrasjes.

Met de camper snel naar de Bookoltlaan in Losser. Plek genoeg en we beginnen maar eens met een lekker Glühweintje. Na het eten een puzzel op tafel gelegd, we zouden bijna de afwas erdoor vergeten.

Zaterdag 23 maart

Vandaag weer verder met de Sagenlandroute. De eerste stop is al na een paar km: het Arboretum Poort-Bulten in De Lutte. Dit park is ontstaan uit de privé-bomenverzameling van de textielfamilie Gelderman, we kwamen ze ook al in Oldenzaal tegen. De tuinarchitect Springer ontwierp het park in 1912.
Nog even de buien over ons heen laten komen terwijl we koffiedrinken en dan beginnen we aan een wandeling langs (een deel van) 1000 soorten bomen en struiken uit heel veel landen. De bewegwijzering is ons niet helemaal duidelijk, maar we zien in ieder geval de meest iconische bomen, waaronder de pindakaasboom of kansenboom (als je over de bladeren wrijft dan ruikt het naar pindakaas) de Thuja of reuzelevensboom met zijn immense takken en de Sequoia of mammoetboom (een kleintje van 1m hoog en een hele grote van 35m). De bast van deze boom is indrukbaar, een beetje zoals kurk, dat moeten we natuurlijk ook even uitproberen. Er bloeien ook al verschillende bomen en heesters die, zeker als de zon schijnt, prachtige kleuren opleveren. Dezelfde afwisseling in de bomen is er ook in het weer: zon, regen en hagel wisselen elkaar in snel tempo af. In het bijbehorende theehuis hangen bijzondere keramieken dierenkoppen.
Al met al een mooi begin van de dag. Na de magen ook weer vrolijk te hebben gestemd vervolgen we de route naar Denekamp.

In Denekamp is het oudste natuurhistorisch museum van Nederland: Museum Natura Docet. In 1911 geopend om de zelf geprepareerde dierenverzameling van de onderwijzer Meester Bernink te kunnen laten zien. Er zijn dieren uit de directe omgeving zoals diverse weidevogels, maar ook uit andere werelddelen zoals het vogelbekdier en een cobra. Ook de historie is rijk aanwezig met een mammoet- en een eland skelet (opgegraven in Borne in 1967, 11.000 jaar oud) en vele fossielen. Ook bijzonder is de "steur van Nordhorn": in 1886 gevangen, nadat deze na een tocht vanaf de Noordzee via de Zuiderzee en de Overijsselse Vecht via Kampen en Ommen stuitte op een watermolen bij Nordhorn. Het was sinds de Middeleeuwen pas 3 keer eerder voorgekomen dat een steur tot zover gekomen is. Alles bij elkaar een mooie verzameling, maar we hebben er wel wat moeite mee dat de meeste dieren via de jacht hier zijn beland. Helaas was dat toen heel gewoon.

Via kleine weggetjes die gelukkig niet erg druk bereden worden komen we aan bij landgoed Singraven. Het Huis Singraven is erg fotogeniek en ook te bezoeken. Sinds 1381 wordt het Landgoed Singraven met boerenhofstede al vermeld, sinds begin 20e eeuw is het verbouwd tot de huidige vorm). Wij vinden de watermolen ertegenover erg mooi. Hij heeft 3 raderen: voor het malen van graan, het slaan van olie (vroeger) en ook nog een voor de enige nog werkende houtzaag onderslag watermolen van Nederland. De molen stond er al in 1448. Hele boomstammen worden hier naar binnen getrokken en verzaagd op waterkracht van de Dinkel. Ook is hier sinds 2021 een unieke vijzelturbine die gemiddeld 280.000 kWh stroom per jaar opwekt dmv het hoogteverschil in het water.

Weer verder over de landweggetjes door het mooie groene Twentse land met vandaag echt hele mooie luchten waarin ook een prachtige regenboog verschijnt.
We eindigen de Sagenroute bij de Cosmos sterrenwacht in Lattrop en dan is het 6 uur, tijd om een overnachtingsplek te vinden. Op weg erheen passeren we het Schuivenhuisje, ruim 100 jaar geleden gebouwd om te voorkomen dat het kanaal Almelo-Nordhorn zou droogvallen in warme zomers.

We vinden een prachtige Park4Night in het nabijgelegen Lage (Dld). Onze buren zijn een paar ooievaars!
Morgen beginnen we hiervandaan aan de volgende tocht: de Dr. Picardroute.

Zondag 24 maart

Dr. Johan Picardt was een theoloog en archeoloog en werd geboren in Gronau. Hij leefde van 1600-1670 en hield van het grensgebied. Hij stierf in Coevorden. Voor de Anwb een goede reden deze route naar hem te vernoemen. Het is één van de oudere routes, officieel niet meer in gebruik.
Na heel veel buien vannacht is het nu niet veel anders. Dat wordt kiezen wanner we actief worden en wanneer het beter is door te rijden. Een ander punt is dat er geen toeristische tips worden gegeven, dus zelf uitpluizen!
Een goede slaapplek verdient een wandelingetje, dus gaan we een rondje Lage doen. Langs de vijver en het grote herenhuis. De kasteelruïne en -toren zijn privebezit en alleen vanachter het hek te bekijken.
De Alte Dinkel kronkelt door het dorp, de Dinkel zelf is hier gekanaliseerd en om het dorp geleid. De watermolen staat aan de overkant, sinds 1880 in gebruik. Voorheen (1e vermelding 1270) stonden hier een koren- en een oliemolen. Iets verderop een wit kerkje met mooie toren. Ook hier een vroege vermelding, 1270. Het was destijds een katholiek kerkje, maar vanaf 1688 werd het protestants en nieuw gebouwd door de weduwe von Flodroff. Een doortastende dame die ook maar meteen een herenhuis liet plaatsen. De herdenkingssteen boven de zuidelijke ingang van de kerk is het alliantie wapen van de families Raesfelt-von Flodroff, destijds de bezitters van deze gemeente. Alles is goed onderhouden en tevreden lopen we terug.

Vervolgens rijden we in de stromende regen en bij 5 graden naar Uelsen. Het landschap is mooi, licht glooiend en bosrijk. Midden in het dorp is een TOP-punt. Na een broodje gaat de ☀️ warempel schijnen, dus snel de wandelschoenen aan. Het Lehrpfad durven we niet aan, 4 km lijkt veel te veel. Kerk, gemeentehuis en molen lukt nog net, 1.9 km! De windmolen is een grondzeiler uit 1748. Het oude gemeentehuis stamt uit 1649 en heeft op de voorgevel het wapen van Uelsen met daarboven een kroon. Het beeld is een "pickmäijer" een seizoensgrasmaaier.
Weer een frisse (lees: ietwat natte) neus gehaald.
Tsjonge, wat een weer! Hoosbuien en hagel teisteren de camper!
Na de thee en het afmaken van de puzzel besluiten we het zuidelijke rondje van de route te completeren. Het noordelijke stuk komt de volgende keer wel.

Quick stop in Vasse om de H.H. Joseph en Pancratius kerk te bekijken. Het is een neogotische hallenkerk uit 1865.

Onze laatste stop houden we in Tubbergen, voor we naar huis rijden. Het zonnetje schijnt hier en we besluiten onze eerste geocaching te gaan doen via de app Adventure Lab.
Een vijftal panden moeten we opzoeken in Tubbergen en even veel vragen beantwoorden.
De eerste vraag gaat over de Waterstaat Kerk uit 1811. Vervolgens gaat het over de St. Pancratiusbasiliek met zijn 35 gebrandschilderde ramen. Het voormalig gemeentehuis uit 1931 met trapgevels. Het Rijksmonument de Eeshof met koetshuis, geboorteplek van Dr. Schaepman is de laatste in de rij. Deze Dr. Schaepman was de eerste priester die lid van de tweede Kamer werd in 1880.
Het is een korte wandeling van zo'n half uur. Leuke bezigheid maar de laatste honderd meter komt er toch nog weer een bui over ons heen.
Nu op weg naar huis. Ondanks het natte en koude weer hebben we toch nog best veel gedaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb