Slot Loevestein (GD) en Leerdam (UT) (weekend)

Weekendje weg in coronatijd, een aparte beleving

Vrijdag 23 april

We vertrekken vroeg op deze vrijdag. Een leuke vrijdag, dat was wat we voor ogen hadden. We mogen immers weer.. Met een sneltest, een dag eerder, kunnen we slot Loevestein bezoeken. Zo gezegd, zo gedaan. Sneltest in Deventer, donderdag tegen 18 uur. Uitslag binnen 1 uur! We kwamen er gisteren al snel achter dat we de mail met barcode niet hadden ontvangen (later bleek over het hoofd gezien). Nieuwe testaanvraag gedaan en stok in de neus. Rare ervaring, maar geen pijn.

Deze ochtend is er echter nog geen uitslag binnen. Om een lang verhaal kort te maken: storing… testuitslag bekend.. geen bevestiging...90 min aan de telefoon.... En dan heeft Richard de uitslag....gelukkig negatief. Maar alleen hij☹️.

Met lood in de schoenen vertrekken we toch maar naar het kasteel Loevestein. Gelukkig mogen we na wat overleg naar binnen👍😄. Het is dit jaar 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in een boekenkist ontsnapte uit het kasteel. Met een audiotour worden we van de hele geschiedenis op de hoogte gebracht en het is interessant.

De tentoonstelling ‘Opgegraven!’ laat de sporen zien van 660 jaar bewoning op Slot Loevestein. Soms zijn de sporen heel bijzonder, soms ook heel gewoon. Maar allemaal vertellen ze verhalen over het leven, wonen en werken van ridders, soldaten en gevangenen uit voorgaande eeuwen. Bijvoorbeeld van een middeleeuws skelet van een meisje dat hier ligt. Men denkt dat dit meisje ergens tussen 1450 en 1550 heeft geleefd. Alles wijst erop dat zij niet rijk was. Zij werd heel eenvoudig begraven, los in de aarde, op het kerkhof dat deels onder het straatje met soldatenbarakken ligt. Haar leeftijd zal toen 7 of 8 jaar oud geweest zijn, want aan haar tanden is te zien dat ze aan het wisselen was.

We genieten van de wandeling rondom het kasteel in het lentezonnetje. Het uitkijktorentje geeft een prachtig uitzicht over de buitenste wallen van de vesting. Dit arkeltorentje was het uitkijkpunt over de rivieren voor de wachtlopende soldaten. Na een rustpauze maken we nog een wandelingetje naar de Maas. Heerlijk om weer eens te kunnen doen wat we leuk vinden!! Maar de eindconclusie is dat we een volgend bezoek op deze manier toch maar even overslaan!!!

Zaterdag 24 april

Deze zaterdag hebben we familieverplichtingen in Goirle.

Zondag 25 april

Vandaag wandelen we de Groene Wissel Lingepracht, 14 km. De fruitbomen staan al in bloei, dat maakt deze wandeling extra mooi. Via het haventje van Leerdam lopen we op de Linge- en Langendijk. Op de Lingebrug sieren gedichten de pijlers.

Om het Galgenwiel heen, door Asperen en langs het fort Asperen. Wat een kleurenpracht: de schitterend bloeiende bermen en de bloeiende fruitbomen. Ooit heeft hier het kasteel Waddestein gestaan. Vervolgens op weg naar Acquoy met zijn scheve kerktoren.

We passeren nog een fort. Het Werk op de spoorweg bij de Diefdijk is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wat later zien we het gemaal de Nieuwe Horn. Zo komen we de andere kant van Leerdam binnen en uiteindelijk weer bij de startplek. Het was een prachtige wandeling, we hebben genoten.

Helaas, het weekend zit er weer op en we keren huiswaarts.

Maak jouw eigen website met JouwWeb