(Oranje-) Fietsweekend (GD) en stuwentocht (OV) (weekend)

Het wordt een snikheet weekend. Voor wandelen veel te warm. Fietsen is een betere optie. Laten we nu net bezig zijn met de Oranjefietsroute! Mooie kans om weer wat plaatsen te kunnen afvinken.

Onze reis in één oogopslag

Vrijdag 7 augustus

Op tijd op pad, want ook in de camper wordt het bloedheet. Gelukkig hoeven we niet ver te rijden. We starten aan de westkant van Apeldoorn en dit keer maken we een begin van de route naar het zuiden, van Apeldoorn naar Moers (D).

Een tocht van 32,5 km hebben we uitgezocht tot aan Kootwijk en dan weer terug, allemaal via de fietsknooppunten.  Een parkeerplek in de schaduw is snel gevonden en de fietsen van de fietsdrager af is ook geen probleem. Maar wat is het al warm, kijken of we het allemaal vol gaan houden vandaag.

Eerst fietsen we door het kroondomein Het Loo, passeren Hoog Soeren en fietsen over de Asselsche Heide.

Bij de Heilige Geest Kapel op de natuurbegraafplaats Westerwolde in Assel houden we een stop. In de schaduw op een bankje eten en drinken we wat. Daarna wandelen we nog de begraafplaats over. Wat een mooie plek is het hier. We fietsen verder door Boswachterij Ugchelen. Bij knooppunt 41 nemen we afscheid van de route en fietsen terug naar Apeldoorn. Wat eigenlijk nooit gebeurd overkomt ons vandaag. We hebben (bijna) geen foto's gemaakt, misschien wel door de hitte. Op tijd zijn we weer terug bij de camper. De temperatuur is inmiddels gestegen tot zo'n 35 °C.

We vinden een camperplaats in Emst, bij de Forellenkwekerij ‘t Smallert, gelukkig ook in de schaduw. Wel nog even zo'n tweehonderd meter lopen naar de kwekerij om het overnachtingsgeld te betalen. Waar we staan is eigenlijk de parkeerplaats bij de visvijver, een rustige plek maar niet heel gezellig. We eten vanavond buiten en zitten ook daarna nog heel lang naast de camper.

Zaterdag 8 augustus

Redelijk geslapen, maar ook deze dag staat weer in het teken van de hitte. Het dunste blousje en hemdje uitgezocht om aan te trekken. De zonnehoeden en de Cobbler sjaals (goed in koud water gedrenkt) gaan zeker mee en goed smeren met zonnebrandcrème. Zo moet het lukken en ook de camper staat weer in de diepe schaduw. We starten bij radio Kootwijk. Dit gebouw met bijgebouwen en watertoren (voor koelwater van de zender) is rond 1918 gebouwd. Het diende ervoor om de verbinding (12000 km) tussen Nederland en de Indische Archipel te overbruggen met radiotelegrafie via de lange golf (morse seinen). Ook onderhouden ze voor Scheveningen Radio verbindingen met schepen over de gehele wereld. De watertoren is gebouwd in 1922,  heeft een hoogte van bijna 38 meter en een waterreservoir van 110 m³. De invoering van satellietverbindingen maakt Radio Kootwijk uiteindelijk overbodig en eind 1998 is het zendstation definitief uitgeschakeld. Het zendergebouw is nu een Rijksmonument en is één van de meest uitgesproken voorbeelden van Art Deco betonarchitectuur van Nederland. We lezen nog meer info over de bewoners van dit "dorp" en nemen hier ruim de tijd voor, want het is interessant. Via de bloeiende heide en Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo fietsen we terug naar het beginpunt bij de camper. Hier rusten we heel lang, want de thermometer staat weer op 35 °C. We hebben toch nog 26,6 km gefietst.

Voor wat later op de middag hebben we een binnenactiviteit op de planning. Waterkasteel Cannenburgh hebben we al verschillende keren van de buitenkant gezien, maar nog nooit van binnen. Hopen dat de dikke muren de warmte een beetje buiten hebben kunnen houden.  We zien een portret van de Heer van Cannenburgh, Maarten van Rossum, die de ruïne liet herbouwen tot een statig slot. Hij was een Gelderse legeraanvoerder, die buiten zijn vaderland zeer werd gevreesd voor de nietsontziende manier waarop hij oorlog voerde. In 1555 stierf hij aan de pest. Buiten voor het kasteel "zit" hij nog op een bankje. De waskelder, kofferzolder en de appelkelder zijn de eerste ruimten die we zien en het is inderdaad heerlijk koel hier binnen. Zit- en eetkamer volgen en heel speciaal is de kleine torenkamer met plafond met stucwerk. In de jachtkamer staat een grote ijzeren kist. Een deel van het huisarchief zat hier in (ligt nu in het Gelders Archief in Arnhem) met o.a. een document uit 1227. Het is geschreven door de graaf van Gelre en gaat over nalatenschappen voor bastaarden! Bestaat er eigenlijk wel een kasteel zonder bastaarden? Een kokosnootbeker die in een kleine vitrine staat, is een van de topstukken van Cannenburch. De beker was een doopgeschenk voor Elbert van Isendoorn, die in 1601 werd geboren.

We wandelen nog een rondje om de vijver, gelukkig regelmatig in de schaduw van bomen. Daarna vinden we het mooi geweest.

In Dalfsen, op de Parking Stationsweg, vinden we nog een plekje. Tot onze vreugde komen er later op de avond wolken aandrijven. Krijgen we misschien nog een buitje? En ja hoor...... na deze tropische dag met een temperatuur van 37 °C op de thermometer volgt een heerlijk regenbuitje! Dat doet een mens goed, we zullen het wel verdiend hebben😉.

Zondag 9 augustus

De derde fietsdag, maar vandaag geen Oranje-route. Het volgende deel van het traject ligt grotendeels in de zon. Dat fietsen we wel een keer wanneer de temperaturen iets normaler zijn. Voor vandaag hebben we de Stuwentocht (28 km) uitgekozen ten zuidoosten van Ommen. Je raadt het al, grotendeels in de schaduw van bossen. Aan de kronkels van de Vecht liggen eeuwenoude buurtschappen met karakteristieke Saksische boerderijen. Beerze is een van de mooiste. De stuw van Junne komt al snel in zicht en we kijken naar de boten die hier gebruik van maken. Deze stuw is meer dan honderd jaar oud en is één van de zeven stuwen in de Overijsselse Vecht. Rondom de stuw zijn vistrappen aangelegd. Vissen kunnen het hoogteverschil tree voor tree afleggen. Wat verderop zien we de stuw bij Diffelen, deze is wat minder spectaculair.

Op de fiets bereiken we de Besthemerberg, die deel uitmaakt van de stuwwal die in de voor­laatste ijstijd gevormd werd, net als de Archemerberg en de Lemeler­berg. Tijdens het wandelen van het Pieterpad zijn we hier ook al eens geweest, maar het blijft een heel mooi stukje Nederland.  Op het hoogste punt van de weg hebben we een fraai uitzicht op de Steile oever en zien we hoe het riviertje de Reg­ge zich een weg heeft gebaand door deze stuwwal. Met een beetje geluk zie je hier ijsvogeltjes. Vandaag hebben we dat geluk niet, ze zullen het ook wel te warm vinden om te vliegen. Het laatste gedeelte tot aan de camper is weer erg warm. Vandaag geeft de thermometer weer 35 °C aan. Voor ons tijd om weer richting huis te rijden. Nog niet wetende dat dit het laatste tripje met onze Hymer camper is geweest.

Maak jouw eigen website met JouwWeb