Herfstwandelingen in Achterveld en Austerlitz (U) en Hilvarenbeek (NB), weekend

Twee dagen wandelen en de derde op familiebezoek

Onze reis in één oogopslag

Donderdag 26 november

In de loop van de avond naar Wageningen, de Rijnhaven gereden, zodat we morgen lekker in de camper wakker zullen worden. Altijd een goede start van het weekend.

Vrijdag 27 november

Wel jammer dat we wakker worden van de regendruppels, maar oké, het is niet anders.
Tien kilometer gaan we vandaag wandelen: Klompenpad "Het Snorrenhoefpad" vanuit Achterveld. Het Buurtschap Snorrenhoef waar de tocht naar vernoemd is, was vroeger niet zo rustig als nu. De naam verwijst naar de snorders (bedelaars) die hier vaak vertoefden.
We starten bij de Roskam in Achterveld en zien meteen het mooie post-romaanse kerkje, de St. Jozefkerk.  Een kruiskerk met tent- en zadeldaken en glas-in-lood ramen, gebouwd 1932-1933. Die moeten we natuurlijk ook even van binnen bekijken. Buiten het dorp kruist de route de mooie Modderbeek, op de terugweg zullen we er langs lopen.
De Glind is een dorp dat al ruim 100 jaar bekend staat om de jeugdzorg: ruim 120 uit huis geplaatste kinderen wonen in dit dorp in gezinshuizen. Voor ons vooral bekend als het dorp van Simon en Minke: camperaars die via hun blog met reisverslagen heel veel leuke plekjes, camperplaatsen en andere ideeën deelden.
Na het druilerige begin klaart het iets op, maar de paden blijven soms verraderlijk glad, voorzichtigheid geboden dus. Via het Landgoed de Boom lopen we het Hertenveld in, een mooi gebied. De Gelderse Vallei heet het hier en er lopen veel stroompjes en beekjes die van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug afkomen. Hoeve Groot Zandbrink is een Rijksmonument en de vroegste vermelding dateert van 1381. Destijds was het een kasteel met een gracht eromheen. Het toetje, de eerder genoemde Modderbeek, is het laatste wapenfeit en na 3,5 uur kunnen we weer een mooi klompenpad aan ons lijstje toevoegen.

Nog even de afwas doen en dan rijden we naar Terschuur, naar de Boerderij Groot Westerveld. Daar treffen we een aardige boer aan, die graag een praatje met ons maakt. Een mooie camperplaats (alle voorzieningen zijn aanwezig) met fiets- en wandelmogelijkheden.

Zaterdag 28 november

Deze ochtend eerst lozen en dan komen we erachter dat als we met de jerrycan de watertank willen bijvullen, we een extra trechter nodig hebben.
We bakken broodjes voor de lunchtijd en scheppen warme soep in de thermoskan. Daarna vertrekken we richting Austerlitz. Trage tocht naar Driebergen (14 km) is de bedoeling. Helaas staat de parkeerplaats in Austerlitz vol en zijn de plaatsen te klein voor onze camper.
Dan maar naar de alternatieve opstapplaats in Driebergen: het pannenkoekenhuis Princenhof. De wandelschoenen aan en op weg naar het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. We lopen de tocht andersom, maar dat is geen probleem.
Al snel passeren we de theekoepel op het landgoed Beerschoten, pas gerestaureerd en teruggeplaatst op de plek waar ooit het hoofdgebouw van deze buitenplaats stond. Een romantisch plekje...🤩

De tocht gaat verder over het glooiende Bornia.  We wandelen tot bij een stalen brug en ontdekken bekermos. Daarna volgt het landgoed Heidestein. Honderd jaar geleden aangelegd door de welgestelde familie Wetstein Pfister. Behalve een statige villa (die niet meer bestaat, uitgebrand in 1939) groef men vennen en kanaaltjes en legde zelfs een smalspoorlijntje aan. Deze was voor plezierritjes, maar ook voor vervoer van goederen naar de kalkzandsteenfabriek in Zeist. In 1958 werd het lijntje opgebroken. We zien wel allerlei restanten, zelfs nog perronnetjes op de heen en terugweg.

Ook passeren we het voormalige Franse legerkamp uit de tijd van Napoleon. Opgericht om een dreigende Engelse invasie te kunnen weerstaan. Tussen 1804 en 1808 lagen hier zo'n 18.000 Franse soldaten en 900 paarden. Het was allemaal ter voorbereiding op de grote slag met Engeland. We zien contouren van kamp en stallen. Interessant stukje geschiedenis ☺️

Via het plaatsje Austerlitz beginnen we aan de terugweg. We lopen door een mooi sparrenlaantje en komen aan op een gedeelte met stuifzand en heide. Schapen grazen hier en omdat er inmiddels mist komt opzetten kunnen we nog een aantal mooie plaatjes schieten.

Op de terugweg weer langs het landgoed Heidestein, wel via andere paden.  Deze keer zien we (in het kader van de werkverschaffing) een grote uitgegraven vijver met in het midden een eiland. Een grote wal werd opgeworpen met de uitgegraven grond en hier werden weer wandel- en vaartunnels in aangelegd. Wij lopen erdoor...

Via het Landgoed Breul (al eens gezien vanaf het klompenpad dat hier loopt) keren we terug bij de camper en gaan we op weg naar een camperplaats. Wat was het een prachtige tocht.😍

In het donker arriveren we op de camperplaats in Zaltbommel. Alle overnachtingsplekken zijn dit weekend nieuw voor ons. Dat komt niet zo vaak voor! Het avondeten, een stoofpotje, staat wat later op tafel.... eerst een  lekker warm glaasje Glühwein🤭.

Zondag 29 november

Vandaag geen wandeldag, maar een familiedag: vóór half 11 zijn we al bij de ouders van Richard, waar we de lunch gebruiken. Daarna rijden we naar de Beekse Bergen.
Niet voor de wilde dieren, maar voor de broer en schoonzus van Richard die er een vakantiehuisje hebben.
Speciaal daarvoor hebben we onze fietsen meegenomen, want vanaf de ingang van het park mogen bezoekers niet met de auto en het chalet staat 3 km verder het park in.
Park in winterslaap, paar gasten in de huisjes, temperatuur net boven 0 en dan in zo'n sfeervol houten huisje komen. Lekker hoor! (Als je geen camper hebt😉).
Na deze drukke dag worden we thuis verwelkomd door Jelmer en Eline met eigengebakken koekjes. Die laten we ons natuurlijk goed smaken😋

Maak jouw eigen website met JouwWeb