Zuid Holland: Provincie 7 !!
Vanwege de goede weersvooruitzichten hebben we besloten er nog maar een "weekendje weg" aan vast te plakken. Dit keer richting Zuid Holland. En om wat specifieker te zijn: het eiland Voorne-Putten.
Onze reis in één oogopslag
Donderdag 17 augustus
De fietsen zijn mee en er ligt een interessante Geuzenroute op ons te wachten, te starten in Brielle.
Het rijden gaat vlot, onderweg wel wat miezerregen, maar tegen 22 uur staan we op een P4N in Woudrichem aan de jachthaven. Morgenvroeg het uitzicht maar bekijken.
Vrijdag 18 augustus
Wow, iets anders kan ik niet bedenken voor het mooie uitzicht van deze ochtend. Een toren, molen en schaapjes rustig grazend langs de waterkant. Woudrichem komt zeker nog in aanmerking voor een ander camperweekendje.
Maar nu op weg naar het startpunt van vandaag. Laat er nu bij Simonshaven een cp zijn en het ligt nog aan de route ook. Plaats genoeg en weer een prachtplek.
De Geuzen- en martelarenroute vertelt het historische verhaal van 450 jaar geleden. Het begon allemaal op 1 april 1572 toen de Watergeuzen bij Brielle aan de Noorderpoort stonden. Ze eisten de stad op voor Willem van Oranje. Het stadsbestuur was bang voor plunderingen en wraak van het Spaanse keizerlijke bewind (die de scepter zwaaiden) en lieten ze niet binnen. Met een stormram lukte het de Geuzen wel. Overal in de 17 gewesten van Nederland werden plunderingen en vernielingen aangericht, vooral in de (katholieke) kerken. Ze namen het niet ze nauw met de godsdienstvrijheid die Willem van Oranje voorstond.
Tegen half twaalf stappen we op de fiets, we hebben er zin in.
We fietsen door Hellevoetsluis en maken een uitstapje naar de vestingwerken. We komen erachter dat vandaag en morgen de Vestingdagen 2.0 gehouden worden. Boten zijn te bezichtigen, muziekgroepen, een grote kermis en heel veel toeristen. Wij eten onze broodjes op een bankje aan de waterkant. Genietend van de zon en van een gezinnetje futen waar pa en ma fuut druk bezig zijn hun kroost van verse vis te voorzien. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Ze laten de visjes gewoon vallen !🤭
In Brielle (vroeger Den Briel) zijn de meeste bezienswaardigheden. De Noorderpoort is weer "herrezen". Inclusief de tekst: "In naam van Oranje, doe open de poort!" Gevangenis, gemeentehuis en kerk alles wordt genoemd.
In Gorkum werden in juli 1572 19 priesters opgepakt, naar Brielle getransporteerd en daar opgehangen, omdat ze ondanks veel druk hun geloof niet opgaven. Een aantal opgegraven beenderen liggen in een reliekschrijn in de Bedevaartkerk in Brielle, die hier speciaal voor gebouwd is. Achter de kerk is een stenen omgang waarbinnen een koepelvormig monument staat, bovenop het graf van deze Martelaren. We zijn onder de indruk van deze harde geschiedenis.
Bij het standbeeld van de veerman Jan Coppelstock houden we een korte pauze. Hij was een informant voor de watergeuzen.
De geuzenopstand wordt wel de geboorte van Nederland, zoals we die nu kennen, genoemd. Hier was dus het allereerste begin.
In de kerk krijgen we overigens nog een herinneringspenning aan deze gebeurtenis.
Overal tijdens deze fietstocht luisteren we naar geluidsfragmenten die allerlei wetenswaardigheden uit die tijd vermelden. We komen door plaatsjes waar we nog nooit van gehoord hebben en genieten van mooie natuur.
Verderop worden we verrast. Een woonhuis draagt de naam: "DAS WAK WOUW". Laat dat nu net heel erg lijken op de naam van ons weblog: DasWakWil. Bestaat toeval?
In totaal hebben we zo'n dikke twintig plekken bezocht en 48 km gefietst. Na een wat kil begin kwam de zon er goed door en werd het nog zo'n 26 ⁰C. Drie fietsroutes zijn er in totaal (elk rond 50 km), dus we zijn nog lang niet uit gefietst.
Eenmaal terug eten we weer eens lekker buiten, de camperplek staat inmiddels aardig vol. Verschillende nationaliteiten staan hier: Duitsers, Belgen, Fransen en Nederlanders. Naast ons staat zelfs nog een Achterhoeks stel. Ze horen aan ons dialect dat we uit dezelfde streek komen 🤣.
Ons velletje is behoorlijk verkleurd, zien we nu. Vergeten te smeren 😫.
Zaterdag 19 augustus
Vanmorgen een déjà vu met vorige week zaterdag: het begint met regenen. Gelukkig maar wat buitjes met miezerregen. En in de loop van de ochtend verdwijnen ze, zegt men. Tijd om weer eens pancakes te eten 😋.
Tegen 10 uur gaan we naar Zwijndrecht voor het 2e deel van de Geuzen- en martelarenroute. De gezochte parkeerplaats, bij natuurcentrum "De Schone Nes", blijkt gewoon een plek langs de weg, maar is gelukkig ruim genoeg. De fietsen eruit, brood in de trommel en een bakkie koffie achter de kiezen en dan gaan we.
We nemen eerst de pont naar Puttershoek, vandaag gratis. Aan de overkant begint het te regenen. Even een 10 minuten schuilen en dan verder over de dijken langs de Oude Maas naar Heinenoord. Hier is in juli 1572 pastoor Andries Wouterz gevangengenomen, de laatste van de katholieke religieuzen die enige tijd later in Brielle opgehangen zouden worden, de zgn martelaren van Gorcum.
Met flinke tegenwind rijden we onder een bewolkte hemel naar Oud Beijerland. De plaats is genoemd naar de vrouw van graaf Lamoraal van Egmond. De dochter van de graaf heeft een speciaal begraafplekje op het terrein van de kerk: in het Gravinnehuisje.
Een lekker lunchhapje van de plaatselijke bakker gaat er wel in. Daarna rijden we langs het prachtige, boven het water van het Vliet gelegen, stadhuis.
Mijnsheerenland had in 1574 nog een pastoor. Dat kon niet meer vanwege de reformatie. De man besloot zich te reformeren, zodat hij verder kon gaan. Helaas, zijn kennis van de bijbel was oké maar hij kon niet goed genoeg preken. Daar er niet genoeg predikanten waren, kon hij toch nog een paar jaar aanblijven.
Bij Westmaas bereiken we de Binnenbedijkte Maas. Nooit van gehoord, maar het is wel een mooi gebied. Hier vinden we ook de middeleeuwse St Anthoniepolder, de enige polder van de Hoeksche Waard, die tijdens de St-Elisabethsvloed (1421) niet overstroomd werd. De dijk waarover we rijden komt uit die tijd. Hij is kronkelig en heeft brede hellingen. Hier staat ook het oudste kerkje van de Hoeksche Waard, het is uit de 14e eeuw.
Via Maasdam en 's Gravendeel bereiken we de Kiltunnel. Deze lange en diepe tunnel onder de Dordtse Kil is een belevenis op zich, met 46km/u sjezen we er doorheen.
In Dordrecht is het passeren van de A16 via het Jan Blankenpad zelfs nog spectaculairder: eerst een soort vlonder-fietspad, daarna met een lange lus omhoog en aan de overkant met zo'n zelfde lus weer naar beneden.
De zon schijnt inmiddels weer, dus dat geeft extra energie voor de resterende kilometers.
Even verderop zien we een stel pylonen staan en ook 2 heuvels die doorgesneden lijken te zijn, het blijken onderdelen van een kunstwerk.
Dordrecht blijkt verder een levendige stad te zijn. Het is ook de eerste stad waar Willem van Oranje in 1572 een (geheime) Statenvergadering heeft gehouden. We horen nog meer verhalen over de plunderingen en de wreedheden van de Geuzen. De 19 martelaren werden waarschijnlijk bij de prachtige Groothoofdspoort te kijk en te schande gezet op hun weg naar Brielle. We verlaten Dordrecht ook weer op een bijzondere wijze: via de Zwijndrechtse Brug. Hiervoor zetten we de fiets op een lopende band en kijken intussen naar de gigantische spoorhefbrug. Een prachtig bouwwerk!
Via Zwijndrecht rijden we de laatste kilometers terug en om half 7 zijn we bij de camper, 66km op de teller. We rijden naar Woudrichem en dan zit deze mooie dag er weer op.
Zondag 20 augustus
En zo zijn we toch weer op deze plek terug. Al onze andere plannen kunnen in de kast. Er was geen camperplek meer beschikbaar gisteren dus gaan we voor een wandeling in deze stad vanmiddag.
Woudrichem is een vestingstadje en valt onder het Unesco Werelderfgoed. Het maakt deel uit van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Ook hier hadden ze "last" van de Watergeuzen om in het thema van dit weekend te blijven. De verdedigingswerken waren zo verouderd dat de Geuzen het plat brandden. Dan hadden de Spanjaarden er geen voordeel van. Vanwege de strategische ligging werd het later toch weer van vestingwerken voorzien. We zien de Gevangenpoort (15e eeuw) en de Historische haven. Hier worden schepen opgeknapt. Op D'n Bol zien we in 1 oogopslag drie rivieren en drie provincies: Maas, Waal en Merwede, Noord Brabant, Gelderland en Zuid Holland. De Hoge Martinitoren (34 meter) stamt uit de 15e eeuw en heeft de bijnaam De Mosterdpot. Ooit was er een mosterdfabriekje binnen de vesting en zijn er zaadjes opgewaaid en hebben wortel geschoten boven op de toren. Het geheel lijkt onafgebouwd.
Veel later, nadat deze stad het voor de wind ging dankzij de visserij en alle soldaten die hier gelegerd waren, ging het weer mis. Als onderdeel van de Waterlinie moest het schootsveld (het gebied dat wapens kunnen bereiken) vrij blijven, dus er was geen uitbreiding buiten de vestingmuren mogelijk. Geen industriële en economische ontwikkeling en dus armoede. Gelukkig is daar nu niets meer van te merken. Sinds 1955 is de militaire functie van de stad opgeheven en wandelen we nu door smalle straatjes en genieten van wat er over is gebleven. Vlak voor het visserijmuseum staat het beeldje van Jan Claessen, de trompetter uit het Leger van Prins Maurits. Hij heeft het eeuwige leven gekregen door het liedje van Rob de Nijs.
De Korenmolen Nooit Gedagt, opgeblazen in WOII, is weer opgebouwd. Deze is uniek want het is de enige achtkantige, stenen stellingmolen in Nederland. Sint Victor is de patroon van de korenmolenaars. De legende vertelt dat hij als christen geloofsgenoten in de gevangenis opzocht en aanmoedigde in het geloof. Zelf kwam hij hierdoor in de gevangenis terecht. Na martelingen werd hij tenslotte veroordeeld om tussen twee molenstenen te worden verbrijzeld. De molenstenen braken bij de executie, hij werd toen maar met een zwaard onthoofd. We treffen hem hier aan op een maquette gemetseld in de molen. Met een zwaard en een windmolen in de hand.
Aan de andere kant van de vesting kun je het voetveer nemen naar Fort Loevestein, er hangt een bordje bij met een mooie slogan.
Bij het beeldje van de zalmvisser (men hoopt dat de zalm weer terug komt in deze wateren door het kierbesluit) nemen we afscheid van dit oude stadje. Het weer is nog steeds zonnig en warm en wij keren huiswaarts. Daar zullen de opgelopen fietsongemakjes (door de vele kilometers) de komende dagen wel weer snel verdwijnen 😁.
Maak jouw eigen website met JouwWeb