Boskamp, Nijverdal en Zwolle (OV) (weekend)

We zijn het erover eens. Het nieuwe jaar meteen goed inluiden met een weekendtrip. Goed begin is het halve werk zegt het spreekwoord en dat volgen we graag.
Omdat we ook naar een dansavond willen a.s. zaterdag, is de keus voor de omgeving niet zo heel uitgebreid. Maar toch weer een interessante planning kunnen maken.

Onze reis in één oogopslag 

Vrijdag 6 januari

Na de dansles in Twello en een lunch met o.a. zelfgemaakte pompoenmuffins (lekker😋) verplaatsen we ons naar Boskamp, een klein gehucht ten zuidoosten van Olst.

Hier starten we een rondwandeling door het typische Sallandse landschap. De temperatuur is absurd hoog voor begin januari, zo'n 12 ⁰C. Een flauw zonnetje prikt af en toe door de wolken heen. We parkeren de camper naast de Sint Willibrordus kerk en het naastgelegen parochiehuis met trapgevel, beide zijn monumenten. Wat verder wandelen we langs het witte landhuis Spijkerbosch. In de 17e eeuw stond hier een zgn. 'spieker' voor de opslag van graan. Veel later is het pand in handen gekomen van invloedrijke families en is het verbouwd tot het huidige landgoed. Ook al aangewezen als rijksmonument, inclusief het park en koetshuis. 

Bij een houten vila met sedumdak groeien sparren als onkruid OP het dak. Benieuwd hoe groot ze daar mogen worden🤭.

Via zandpaden en langs het water van de Zandwetering keren we terug. Leuke korte wandeling van zo'n 7 km. 

Nog een stukje rijden naar de Parking Nijverdalse Berg, in Nijverdal dus, waar we alleen blijken te staan. Het eten staat snel op tafel en tussendoor kijken we naar het schaatsen, het EK sprint vanuit Hamar.

Zaterdag 7 januari 

Wat een lekker rustige nacht vannacht. Goed uitgerust genieten we van ons ontbijt met roereieren en zijn we klaar om de Sallandse Heuvelrug op te gaan. Eerst een kort bezoekje aan het buitencentrum Sallandse Heuvelrug aan de overkant van de weg. Jammer genoeg kunnen we niet naar boven, de sterrenwacht in. Hierna starten we de Trage Tocht Noetsele van 15km.

We komen al snel aan bij de hei en stijgen naar het eerste uitzichtpunt. Hier pakken we even een bankje mee, het is al lang koffietijd.

Nog even zien we veel andere wandelaars, maar dat wordt al snel minder. De zon komt door de wolken en langzaam kleurt de lucht steeds blauwer. We genieten met volle teugen!

De hei maakt plaats voor bos en we gaan de Noetseler Berg op, het hoogste punt van de tocht. Het is inmiddels zo warm dat we de jassen uit kunnen doen. En dat begin januari! We passeren een (onverharde) weg die alleen met de auto toegankelijk is voor "houders van een gehandicapten-parkeerkaart en 65-plussers". Nog even wachten en dan mogen wij er ook gebruik van maken.

Op de weg terug lopen we door bos, langs weilanden en we schampen Nijverdal, het enige stukje verharde weg.

Inmiddels is het weer een stuk drukker geworden en veel mensen hebben loslopende honden bij zich. Een tekkel rent een paard achterna en zijn baasje rent weer achter hem aan. Houd die honden toch aan de lijn!

Na een laatste pauze nog zo'n kleine 2km lopen en dan zijn we weer terug bij het buitencentrum. Een heerlijke tocht gelopen, 14,5km en ook nog 250 hoogtemeters op de teller.

We hebben ruim de tijd voordat de avondactiviteit start en dus kunnen we even lezen, een eigengemaakte appelbeignet eten en een Glühwein drinken. Na het opfrissen en het avondeten wordt het tijd om naar Wierden te rijden voor een dansavond.

Het is een gezellige avond, maar we zijn toch wel moe. Even na 23 uur rijden we dan ook weer terug naar Nijverdal. Vannacht staan we aan de Sportlaan, maar ook weer alleen.

Zondag 8 januari

Gewekt door een zonnetje, heerlijk na die regen van vannacht. We staan naast een voetbalveld, waar al vroeg een potje gespeeld wordt. We betalen onze overnachting bij het buitencentrum en lopen naar de Regge, die er naast stroomt. Hier vandaar kun je ook mooie wandeltochten maken. 

Bij de Jumbo halen we een paar boodschappen en dan gaan we op weg naar Zwolle. Thuis lag nog een wandeling "Voetsporen uit een ver verleden", dat wordt het plan voor vandaag. 

Het weer oogt vriendelijk maar er waait een koud windje. Negen graden is natuurlijk niet zo heel veel.

We starten enthousiast, maar een 1/2 uurtje later hebben we spijt dat we de handschoenen niet hebben meegenomen. Onze vingers kleuren dan ook langzaam rood 😲. 

De folder vermeldt dat de naam Zwolle waarschijnlijk uit het Latijnse "Suolle" komt dat hooggelegen gebied betekent, dat bij overstromingen droog blijft. In 1230 krijgt Zwolle stadsrechten van de Utrechtse bisschop Willebrand van Oldenburg. We zien een plaquette in de Sassenpoort die dit uitbeeldt. In 1407 werd Zwolle een Hanzestad en beleefde gouden tijden in deze 15e eeuw. Wij lopen langs de stadsmuur met de Pelsertoren, genoemd naar de bontwerkers (pelsers). Door een poortje in de stadsmuur konden zij de huiden wassen in de gracht. Rechts van het Museum de Fundatie (voormalig Paleis van Justitie) zien we de Brug der Zuchten. We wanen ons eventjes weer in Venetië.😏

Het Karel V huis met Renaissance gevel is prachtig. In het medaillon zijn afbeelding met daarboven het jaartal 1571. Op de spits van de St. Michaëlskerk staat het beeld van aartsengel Michaël, schutspatroon van de stad. In 1669 brandde de oorspronkelijke toren (net zo hoog als de Dom van Utrecht) af en alleen het brons van het carillon bleef over. Het werd veel te duur aan Kampen verkocht. Toen de Kampenaren dit doorkregen, besloten ze het bedrag in centen te betalen. Blauwe vingers kregen de Zwollenaren van het tellen en vandaar de bijnaam Blauwvingers.😂 

De Peperbustoren (75 meter hoog) hoort bij de Onze Lieve Vrouwe Basiliek en heeft een beiaard met 51 klokken. 

Ons boekje geeft ons nog veel meer info en we stappen en lezen flink door. Rond half vijf zijn weer bij de camper. Na het eten verlaten we deze mooie en gezellige stad en keren huiswaarts met een goed gevoel. Inmiddels zijn onze vingers gelukkig weer helemaal opgewarmd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb