Ommen, IJhorst en Thialf, weekend

Het is deze week prachtig weer. Het zonnetje schijnt voluit en het is zo'n 12 graden. Het is zelfs de zonnigste eerste week van maart geweest ooit.
De wereld is minder mooi. Rusland bombardeert Oekraïne plat en heel veel mensen vluchten of worden neergeschoten. Wat een zinloos geweld en wat een verdriet en ellende! De energieprijzen schieten de lucht in, wat gaan wij doen dit weekend? Weken geleden hebben we al kaartjes voor a.s zondag in Thialf gereserveerd en we besluiten uiteindelijk toch maar te gaan. Thuisblijven helpen we niemand mee.

Onze reis in één oogopslag

Vrijdag 11 maart

We rijden rond de middag eerst naar Ommen. Voor vandaag hebben we een wandeling ingepland: Trage Tocht wandeling van 13 km rondom landgoed Eerde. We zien ijs op poeltjes liggen, het heeft hier dus gevroren vannacht. Ook spotten we twee zwarte spechten, eentje gaat op de foto.
Iets verder bij een heideveld op een bankje staat vermeld "de stilte zingt U toe". Hier genieten wij van zon en uitzicht. Verder maar weer door het Vechtdal. Er wordt hier geplagd om armere grond te krijgen zodat er meer diversiteit komt in flora en fauna. We verlaten het bos en wandelen meer tussen de velden. Ook hier veel omgewaaide bomen van de storm van afgelopen maand waar we over of langs moeten. Aan het Eerder Achterbroek wordt bosopslag weggehaald zodat er meer heide kan groeien. Er is kalk gestrooid, het lijkt net of er sneeuw ligt. We wandelen langs bremstruiken en zien dat ze al in bloei staan, dat is best wel vroeg.

Het laatste gedeelte van de tocht lopen we om Kasteel Eerde. Het Grand Canal: ooit strak en recht, nu slingerend en verrassend, aangepast in de Engelse landschapsstijl in de 19e eeuw.

Over kasteel Eerde zelf: er stond hier al een versterkt huis in de 14e eeuw. Bewoond door Evert van Essen. Hij plunderde en roofde, dus liet de Bisschop van Utrecht het platbranden. In 1715 werd het huidige kasteel gebouwd door Johan Werner, Baron van Pallandt. Hij legde destijds de symmetrische en strakke lanen-structuur aan.

Natuurmonumenten is al langer bezig met het herstel van landgoed Eerde. Dit project is onderdeel van Eerde 2020, een 10-jarenplan om de oude grandeur van het landgoed te herstellen. Belangrijk daarbij is dat lanen, zichtassen en tuinontwerpen weer hersteld worden naar de 18e eeuw. Vlakbij de parkeerplek zien we nog een mooie houtsculptuur met dassen en een ringslang. Ze leven hier in deze omgeving.

Later besluiten we door te rijden naar Meppel, jachthaven Westeinde. Hier hebben we stroom, handig voor een behaaglijke temperatuur in de camper. Verschillende campers hebben er al een plekje gevonden maar gelukkig zijn er nog een paar plaatsen vrij. Morgen weer verder.

Zaterdag 12 maart

Vanmorgen weer opgestaan met een zonnetje. Beetje minder fel dan gisteren, maar het windje is zachter. We rijden naar IJhorst, 10 kilometer verderop. Het Reestdal gaan we ontdekken op een 15 kilometer lange Trage Tocht wandeling.
Een smalle parkeerplek langs de weg in IJhorst waar we koffie drinken heeft niet onze voorkeur, maar na even zoeken krijgt een (verlaten) plek op het terrein van de plaatselijke voetbalclub wel onze goedkeuring.
In IJhorst bewonderen we een huis en de eigenaar ervan komt even een praatje maken. Dan blijkt ons land toch weer erg klein, want ons kleine Achterhoekse dorpje is zeer bekend bij deze man: hij heeft er vrienden wonen!
Een waardevol weidegebied "de Vledders" treffen we direct buiten het dorp. Afgegraven in de 19e eeuw voor de turfwinning. Via een houten bruggetje gaan we de Reest over en stappen de Boswachterij Staphorst binnen. Zwarte Venen en Ganzeplas (vennen) en heide zijn hier de parels. Ook groeien er veel productie-bossen, aangelegd in de jaren tussen 1930 en 1940 door werklozen uit het westen van het land. We spotten een goudvink, helaas niet scherp op de foto gekregen. Een eindje verder treffen we een paddenoversteekplaats; er was niet één pad op pad.
Het recreatiegebied De Zwarte Dennen ligt een eindje verder. In de zomer kun je hier zwemmen en is er een kiosk. Nu zien we spelende kinderen in de speeltuin en volwassenen (korte) wandelingen maken. Via boswegen, paadjes en lanen komen we bij de Vier Bergen. In tegenstelling tot de naam is het een vlak heidegebied. Het laatste deel lopen we door het Casterbos met kronkelpaadjes en zo komen we weer bij de camper terug. Een prachtige afwisselende tocht, we hebben ieder moment ervan genoten.
Het afscheid van schaats-iconen Sven en Ireen volgen we op onze mobiel: een mooi en verdiend afscheid met als hoogtepunt de onthulling van de Sven Kramer-bocht en de Ireen Wüst-bocht

Nog is de dag niet ten einde, want we mogen ons om 18.45 uur melden in Staphorst waar we gaan "testen voor toegang". Anders komen we morgen het Thialf ijsstadion niet in.
Binnen het uur hebben we de uitslag al binnen, beide negatief, dus rijden we naar Heerenveen en zetten de auto op de camperplaats Hof van de Koning. Wij zijn klaar voor de dag van morgen ☺️.

Zondag 13 maart

Na een wat onrustige nacht, veel verkeer en lang wakker gelegen, worden we rond 8 uur wakker. Vandaag gaan we naar het Thialf ijsstadion om de laatste schaatsdag van het seizoen mee te maken, de Worldcup Finale. Rond kwart over elf vertrekken we te voet richting het stadion. Het is zo'n kwartiertje lopen. Veel mensen zijn al op de been. Eenmaal binnen krijgen we een oranje cape uitgereikt en daarna gaan we naar de Ireen Wüst-bocht. Tot ruim 13 uur worden we bezig gehouden met o.a het afscheid van Lotte van Beek, Ronald Mulder en de thuiszittende Jorien ter Most (corona) en dan begint het schaatsen. Zeven afstanden staan er op het programma. Kjeld Nuijs wint de 1500 m en Irene Schouten de 3 km en de massa start. Het is spannend en het stadion "kolkt" weer als vanouds. Wat een heerlijke middag! Rond 17 uur is het afgelopen, wandelen we terug en eten snel wat. Dan beginnen we aan de onvermijdelijke terugreis. Tegen 20 uur zijn we thuis, het is een fantastisch weekend geweest.

Maak jouw eigen website met JouwWeb