Loon op Zand en Moergestel (NB) en Kerk-Avezaath (GD) (weekend)

De eerste trip in het nieuwe jaar. Het wordt weer een combi weekend, familiebezoek en wandelen.

Onze reis in één oogopslag

Donderdag 25 januari

Het is al laat in de avond wanneer de camper gestart wordt. En nog een uurtje later als we de sleutel uit het contact halen op de cp Niemann+Bischoff. Buiten een miezerig weertje, maar binnen is het lekker warm. Na een wijntje met bubbels zoeken we de slaapplek op.

Vrijdag 26 januari

Er staat ons vandaag eerst een mantelzorgtaak te wachten bij Ma.
We zijn mooi op tijd voor koffie bij haar thuis en de verplichting daarna is snel volbracht. Het is mooi weer, tijd om wat leukers te gaan doen. Van waar we nu zijn is het maar een klein stukje naar het natuurgebied Huis ter Heijde. Eerst de magen vullen, die van Ma heeft de hele ochtend nog niets gekregen, en dan eens zien hoe het pad langs de vennen te lopen is. Meerdere uitkijkpunten langs de route, het zal wel een goed pad zijn. Helaas, al na 100m draait het pad het veld in en moeten we onze weg over en langs de drassige grond vinden. Gelukkig nog niet al te modderig lopen we zo door het ruige grasveld, Ma geeft aan dat het goed gaat: in 1 hand een stok en met de andere een arm van één van ons vast. Ze geniet van het baggeren. We komen oog in oog met een kudde Hooglanders als we proberen bij een vogelscherm te komen. Dat scherm kijkt deze keer niet alleen uit over het water, maar staat ook rondom in het water. Slaan we maar even over. Verderop is er bij het Leikeven nog een uitkijkpunt en een bankje. Mooi als rust- en fotomoment. En dan is het weer gedaan met het makkelijke lopen, het pad is een echte modderpoel geworden en we zoeken onze weg er langs heen. Ma volgt dapper in onze voetstappen. Ze geniet nog steeds, ondanks dat ze dit toch echt niet meer gewend is op haar 85-jarige leeftijd. De laatste paar honderd meter zijn gelukkig weer droog en de camper staat te wachten.
Na een verkwikkend en verwarmend drankje rijden we weer naar Goirle, waar we samen genieten van de avond en we ook op de oprit overnachten.

Zaterdag 27 januari

Na een koude nacht schijnt het zonnetje vanmorgen al uitbundig. Nog een lekkere kop cappuccino en dan wordt het tijd om afscheid te nemen van Ma.
In Moergestel is een mooie wandeling van zo'n negen kilometer, goed om de spieren los te lopen. Het natuurgebied Brexsche Hoven en de beek de Reussel om te ontdekken. Goed ingepakt, want vier graden is niet zoveel, beginnen we de wandeling. Smalle steegjes brengen ons naar de rand van de dit dorp. Na de imposante Sint Jans Onthoofdingskerk met middeleeuwse toren en een biodiversiteitstoren (schuilplek voor vogels, insecten en vleermuizen) wordt het tijd voor wat natuur. Het eerste stuk prijzen we ons zelf: goed pad, mooi gebied, wat willen we nog meer. Maar helaas, wat verderop dreigen onze wandelschoenen te verdwijnen in modder en water. Dan maar een stukje alternatieve route door het bos, takken en boomstronken vermijden. Wat verderop ligt het Galgeven, hoe zou het daar eruit zien, met gisteren nog vers in ons geheugen. Nou, dat is een meevaller, om het ven heen ligt een verhoogd dijkje en we houden de voeten droog. Door de zon, die de hele middag schijnt voelt het af en toe bijna voorjaar. Met roze wangen en een tevreden gevoel keren we terug op de beginplek. Ruim 10,5 km kunnen we op de wandelkalender bijschrijven. De puzzel waar we gisteren mee begonnen zijn wordt deze middag afgemaakt.

De overnachtingsplek wordt in Zaltbommel. Dicht in de buurt ligt een klompenpad, de bestemming voor morgen.

Zondag 28 januari

Het Teisterbant Klompenpad van 13km door Kerk-Avezaat en Zoelen staat gepland voor vandaag. De zon doet goed zijn best om de temperatuur van net onder het vriespunt omhoog te brengen en de wind is verdwenen. Een prachtige dag dus.
Een half uur rijden en een kop koffie en dan kunnen we starten. In Kerk-Avezaath passeren we 3 huizen met de naam Teisterbant (Huis, Klein en Nieuw). In Klein Teisterband woont momenteel een kunstenaar die 2 grote portretten aan de gevel heeft hangen. Wat verderop in het buitengebied bevinden zich heel veel boomgaarden, laag- maar ook hoogstam. Het is allemaal nog asfalt waarover we lopen, niet onze voorkeur maar het schiet wel lekker op. Bij landgoed Soelen komen de onverharde paden en ook veel mensen die net als wij van de zon en het landgoed genieten. We slaan af en banjeren door de drassige velden, ja ook hier ontkomen we er niet aan. In Zoelen, na 8.5km staat een bankje uit de wind en in de zon. Het voelt een beetje als voorjaar en dus geschikt als lunchplek. Na het eten passeren we een motte, Kasteel Soelen en de kerk en molen van Zoelen om dan een stuk langs de Linge te lopen. Er is nog één stuk door een boomgaard te gaan en dan bereiken we Kerk-Avezaath weer. Een mooie tocht vol afwisseling met wat veel asfalt, maar het weer was misschien wel het mooiste van deze dag. En nu weer terug naar het gewone leven. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb