Venlo (LB), Niederkrüchten (NRW) en Tegelen (LB), weekend

Zo, dat is alweer eventjes geleden dat we op pad waren, ruim twee maanden om precies te zijn. Ondertussen lang en veel geklust bij onze jongste zoon die eindelijk zijn eigen 🏡 heeft. Maar nu is er weer tijd en daar maken we graag gebruik van. Het oorspronkelijke plan om dit jaar alle provincies aan te doen is mislukt. Volgend jaar maar een nieuwe poging.
Een zonnetje, afgewisseld met regenbuien, staat ons vandaag volgens de weerradar te wachten. Dus voor alle zekerheid maar een binnenactiviteit gezocht.

Onze reis in één oogopslag

Vrijdag 24 november

Het Limburgs Museum in Venlo hebben we nog nooit van binnen gezien, een mooie kans. Er is een tijdelijke tentoonstelling: de Zonnekoning en Oranje - Slaags aan de Maas.
In juni 2023 was het 350 jaar geleden dat de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in dertien dagen tijd Maastricht veroverde. Het gonsde in heel Europa, want de stad gold destijds als een van de sterkste vestingen van het continent. De overwinning kreeg een prominente plek in de Spiegelzaal in Versailles en op de Porte Saint-Denis in Parijs. In 1676 mislukte een poging van stadhouder Willem III van Oranje om de stad te heroveren voor de Nederlandse Republiek. Wat dreef beide vorsten?
Deze tentoonstelling laat een verrassend licht schijnen op deze twee (best wel excentrieke) heren. Ze hadden meer gemeen dan ze dachten. Bij Borgharen werd in een loopgraaf (2 bij 50 meter) 69 skeletten van paarden gevonden. Drie ervan zijn hier tentoongesteld, sommige hadden genade schoten door het hoofd. Het voelt bijna tastbaar! Behalve schilderijen zien we ook veel gebruiksvoorwerpen met afbeeldingen van Willem III en zijn vrouw, o.a vazen en een prachtig koekplank. Zouden ze toen ook al speculaas maken?
In ieder geval is het een verhelderend inzicht in dat stukje geschiedenis. Het laatste halfuurtje wandelen we langs de vaste tentoonstelling en dan snel door de regen naar de camper.

De boodschappen doen we in Tegelen en de overnachting is in Nettetal. Het lijkt de eerste keer te worden dat we hier alleen staan.

Zaterdag 25 november

We zijn ook vanmorgen nog de enige camper. We hebben er echter niet minder om geslapen.
Vandaag is het een dag met een paar buien, afgewisseld met zon en lage temperaturen. Een mooie dag voor een niet al te lange wandeling.
De keuze valt op een tocht van Water.Wandel.Wereld en wel de Zwei-Seen-Runde (6.4 km).
We starten bij de Mühlrather Mühle in Schwalmtal en de zon schijnt op onze gezichten, wat een heerlijk begin. Eerst langs de Hariksee en dan door het bos langs de mooie rivier de Schwalm. Op weg naar Borne en de Bornesee zien we opvallende bomen en menselijke figuren in en aan bomen, we genieten volop.
In Borne komt het moment dat het zou gaan regenen, een mooi moment om de plaatselijke kerk te bezoeken. De regen bereikt ons gelukkig niet en we gaan weer verder. Als we langs de weiden lopen vallen de hoogteveschillen goed op, alhoewel ze beperkt blijven tot een paar meter. Ook zijn de paden hier nog wat drassiger dan op het eerste deel. En zo komen we weer terug bij af, een mooie, afwisselende tocht waarbij het weer alleszins mee heeft gezeten, maar het met 5-6 graden toch echt niet warm was.

Na het opwarmen in de camper (de Glühwein was lekker 😋) rijden we naar Sittard. We gaan op bezoek bij onze zoon en zijn vriendin en brengen hem jeugdherinneringen in een paar grote dozen. Hij (en zij) maken de dozen meteen open en er komen veel herinneringen naar boven, de start van een gezellige avond.
We sluiten de avond een paar kilometer verder af op de camperplaats de Nieuwe Hateboer.

Zondag 26 november

Alweer de laatste dag van het weekend. Ons eerste plannetje, naar een Duitse kerstmarkt, kan meteen de kast in. Vanwege "Dodenzondag" zijn ze allemaal gesloten. Tweede keus wordt het Keramiekmuseum in Tegelen. Gevestigd in de tiendschuur van het kasteel Holtmühle, compleet met kasteelpoort en slotgracht. Het ligt hier schitterend. Binnen wordt het hele proces uit de doeken gedaan.
Vanaf 2000 jaar v. Chr. wordt in deze streek al klei gewonnen. Men maakte hiervan allerlei keramische producten. Ongeveer 100 jaar na Christus produceerden de Romeinen hier een soort platte dakpannen. Ze noemden die Tegulae. Hieraan dankt Tegelen zijn naam. Pottenbakkers deden vanaf die tijd goede zaken. Rond 1800 werden potten, serviesgoed en tegels verscheept naar Spanje en Marseille. Vanaf 1836 liepen de zaken terug want de opkomst van hoogwaardige keramische industrie begon in Maastricht. Zo'n dertig jaar later kreeg de klei-industrie een nieuwe impuls met de vervaardiging van bakstenen en dakpannen.
Ook kunstwerken van keramiek zijn hier te zien. Sommige spreken ons aan, andere minder. Moderne kunst uit heel Europa zien we in een tijdelijke expositie en ook cursussen en workshops kun je hier volgen.

Het weer blijft slecht. De hele dag valt er al nattigheid van boven en dat wordt steeds meer en steeds harder. Met een temperatuur van zo'n 5 ⁰C is het buiten niet prettig. De thuisreis is het enige wat ons nog rest.