Steenwijk (OV) en Veessen (GD), weekend

Monumentendag, veel over gehoord maar nooit wat mee gedaan. Aangezien wij meestal in deze periode een weekje in het buitenland vakantie vieren. Maar dat gaat nu veranderen.

Er is een einde gekomen aan het mooie zomerweer. Niet dat dat erg is, want mens en dier zuchten onder de droogte en hitte. We willen toch graag gaan en zoeken deze ochtend een plekje waar geen code geel is afgegeven door het KNMI. Het Noordoosten heeft de beste papieren. Met een stadswandeling in Steenwijk (nog ergens een folder gevonden in de vakantiekast) beginnen we aan dit weekend.  

Onze reis in één oogopslag, rechts Steenwijk uitvergroot

Vrijdag 9 september

Rond de middag arriveren we en na de lunch en een klein buitje regen beginnen we. Om dan tot de ontdekking te komen dat onze regencapes thuis liggen🙈. Gelukkig wel een paraplu en vesten bij ons. Ruim een half uur later is dit probleem getackeld en zitten er regenjasjes in de rugzakken. De zon schijnt inmiddels en de vestjes kunnen uit 😎. Steenwijk is een stad met een woelige geschiedenis, vestingwallen en bolwerken. In de 80-jarige oorlog werd dit strategisch gelegen stadje belegerd. 

In 1580 werd Steenwijk door een Spaanse graaf met 7000 soldaten belegerd en door 600 man verdedigd.

Ze hielden het 4 maanden vol door krachtig optreden van Johan van den Korput. Een standbeeld van hem vinden we hier terug. Later kwamen de Spanjaarden terug en namen het alsnog in bezit. Gelukkig kwam uiteindelijk alles goed.

Het Stadspark Rams Woerthe is aangelegd in Engelse Landschapsstijl (met een Jugendstilvilla) en is prachtig. De Grote of St. Clemens kerk en de Markt met fontein en een ander Jugendstilpand zijn één van de laatste bezienswaardigheden. Denk dat we morgen (met nog een 2-tal musea) de dag goed zullen doorkomen. Hopen dat het weer een beetje blijft meewerken😉.

Daarna verkassen we naar de camperplaats "Jachthaven Steenwijk", een kleine 2 km verderop.

 

Zaterdag 10 september

Vandaag is het Open Monumentendag, maar gisteren zagen we dat er hier in Steenwijk tegelijkertijd het "Kopje Cultuurweekend" is.

Daar hebben wij wel oren en ogen naar en we maken een tijdsplanning om zoveel mogelijk de pareltjes uit het aanbod te halen. Het belooft een afwisselende dag te worden en ook de weergoden lijken vandaag goede zin te hebben.
Via het stadspark komen we bij het Hildo Kropmuseum. De stadsarchitect van Amsterdam heeft in die stad vele bruggen en gebouwen met zijn werken opgesierd. Hij had nog veel meer creatieve talenten waarmee hij tot aan zijn dood op 86-jarige leeftijd prachtige scheppingen maakte.
We zien beelden, keramiek, maskers en meubels, zoals een kinderbedje voor een vriend van hem. Wel een héél speciaal bedje waar de namen (van al de kinderen), tekst "plus est en vous" (vrij vertaald: de rest is aan jullie)  en hobby's in voorkwamen.
Na dit mooie museum lopen we verder de stad in via de Stallen van Spijkervet. In dit gebouw zijn de oude boxen en ruiven nog aanwezig, er tussen zijn 2e-hands artikelen uitgestald.

Op de Markt zien we optredens van de zangeres Topera in een 4,5m hoge jurk en de Balinese dansers die prachtig gekleed zijn en heel kunstig dansen. Het heeft soms wat weg van breakdance, maar dan met andere muziek. Heel mooi!
Ook bezoeken we hier het Stadsmuseum en het Circus- en Kermismuseum met vele miniatuur kermisattracties en draaiorgels. Veel attracties kunnen we laten draaien, waardoor het spectaculairder wordt.
De tijd tikt door en we lopen naar het podium van Wietske Vogels: hoelahoepen met het hele lichaam en dan ook nog eens vanaf een opgehangen hoepel. Je zou denken: doe dit thuis niet na, maar na afloop nodigt ze iedereen uit om ook te hoelahoepen. Wij doen dit toch maar niet en wandelen door naar het zangduo "2 Tinten Grijs" (van La Bohème tot Malle Babbe) en de dames "The Lasses" (folksongs). Tussen deze optredens beklimmen we ook nog de toren van de Grote Kerk. Via 226 treden komen we op de 43m hoge en zeer smalle omloop van de spits. Vandaar kunnen we tot zo'n 30km om ons heen kijken🤩.

Tijd voor een ijsje en daarvoor moeten we weer terug naar de Markt. Op weg erheen komen we de Time Travellers nog tegen: 2 straatartiesten die vanuit de jaren 20 van de vorige eeuw naar onze tijd zijn gereisd. Als in een stomme film spelen zij hun act, compleet met tekstbordjes. Ze betrekken het publiek bij hun act en Richard moet er ook een paar keer aan geloven.
Genietend van de lekkere ijsjes lopen we terug naar de camper via park Rams Woerthe. De villa zelf is nu ook geopend: er is een schimmenspel in te zien. Het spel boeit ons niet echt, maar we kunnen wel een blik op de binnenkant van de villa werpen. We zien een mooie huiskamer en een prachtige hal en trappenhuis.
We hebben genoten van een heerlijke dag, maar nu gaan we echt terug naar de camper: we zijn een beetje moe. Vanavond gaan we nergens meer heen.

Zondag 11 september

Tijd om te vertrekken en richting huis te rijden. Niet vergeten om de AanUit.net app uit te zetten, waar je mee moet betalen anders kunnen de kosten flink oplopen. Een betaalsysteem dat we nog nooit meegemaakt hebben en niet echt handig vinden. 

De uitgekozen wandeling voor vandaag start in Veessen. Het is het Elsvoorderpad klompenpad met een lengte van 10 km. Een gedeelte langs de IJssel met een waarschuwing voor hoog water. Daar hebben we nu met deze droogte niet veel last van 😁.

Het kozakkenveer, waar we starten, is genoemd naar de Russen die in 1813 in een snelle actie de Fransen ons land uit joegen. Het standbeeld is een Basjkierse Ruiter. 

We passeren de IJsselhoeve Huize Ruys met torentje en Brasserie. Langs de IJssel gaat het verder. Koeien en ganzen lopen hier en dat is goed te merken. Goed uitkijken waar je loopt dus. We leren wat de IJsselheggen voor functie hebben en wat voor speciale planten hier groeien. 

Een heel eind verderop komen we bij de plek waar Kasteel de Zwanenburg heeft gestaan. Gebouwd rond 1325 en in de 19e eeuw gesloopt. Ons dagelijkse(!) ijsje hebben we dan alweer achter de kiezen. De kerk van Vorchten is open en wordt snel bekeken. De kerkenpaden waar we over heen lopen zijn in WO II vaak gebruikt om onderduikers te verplaatsen. Zo komen we via de korenmolen van Bats (230 jaar oud) weer terug bij het startpunt. We verbazen ons erover dat we nauwelijks regen hebben gehad en met een goed gevoel vliegen de laatste kilometers naar huis onder de banden weg. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb