Vrijdag 17 juli

Vandaag wordt een reisdag. We vertrekken tegen 10.30 uur van de camping en onderweg stoppen we nog een paar keer om te eten en boodschappen te doen. Zoals wel vaker deze vakantie begint het te regenen en niet zo’n klein beetje ook. Tegen 20.30 uur zijn we in Seaford, waar een camperplaats zou moeten zijn. Om een lang verhaal kort te maken: we rijden ong. 75 km extra en komen uiteindelijk tegen 23.00 uur bij de haven van Newhaven. Op een parkeerplaats bij een pub gaan tegen middernacht de ogen dicht.

Zaterdag 18 juli

Aan de kust van East Sussex liggen hoge en witte krijtrotsen. De mooiste krijtrotsen zijn ongetwijfeld de Seven Sisters bij het gehucht Birling Gap. Deze zijn hoger en witter dan de beroemde krijtrotsen van Dover. In veel films figureren de Seven Sisters dan ook als de “White Cliffs of Dover”. De rand van het klif slijt per jaar ongeveer een meter weg. Zo blijven de wanden van de Seven Sisters mooi wit. De huizen die heel dicht bij de rand komen te staan zullen in de toekomst afgebroken moeten worden, helaas! De wandeling van vandaag begint bij het Seven Sisters Country Park. Het zonnetje schijnt , maar het waait stevig. Wat een prachtig uitzichten! De wandeling gaat steeds omhoog en omlaag. Bij Cuckmere Valley zien we de meanders van de rivier Cuckmere kort voor de rivier in de zee uitmondt. We volgen het kustpad tot aan Birling Gap. Belle Tout Lighthouse (1691-1902), nu een Bed and Breakfast, ligt 2 km verder. Het ligt op Beachy Head waar we 4 jaar geleden zijn geweest.

Vanavond valt het zoeken naar een camping niet mee. De camping die wij uitgekozen hadden bestaat niet eens meer. Gelukkig zijn er een paar aardige mensen, die veel moeite voor ons doen en aardig op weg kunnen helpen. Uiteindelijke staan we om 20.45 op de camping Blossoms. Het koken kan beginnen.

Zondag 19 juli

Deze morgen schijnt het zonnetje alweer, maar wat later komt er nog een buitje over ons hen. Blijkbaar kunnen de buien nog geen afscheid van ons nemen. Eerst maar uitslapen en dan naar Leeds Castle, waar we tegen 12.30 uur aankomen. We schrikken wel van de 16,5 pond entreeprijs. Dat is echt veel! Hopen dat het dat waard is. Leeds Castle is een waterburcht in de buurt van Maidstone in het Engelse graafschap Kent. Het kasteel is genoemd naar het dorpje Leeds dat bij het kasteel ligt. Dus niet het 300 km noordelijker gelegen stad Leeds. Het functioneerde door de eeuwen heen als Noormannenfort, verblijfplaats van zes middeleeuwse koninginnen, paleis van Henry VIII en in het algemeen als toevluchtsoord voor de machtigen en rijken. Het heeft in ruim duizend jaar diverse veldslagen doorstaan en menig kunstenaar geïnspireerd. Ooit begon de bouw van dit prachtige kasteel al in 857 en in 1119 was het af. Het huidige kasteel stamt uit de 19e eeuw en ligt op drie eilandjes in een meer. Er blijkt veel te zien en te doen. Behalve de binnenkant van het kasteel is er een honden halsbandmuseum, een doolhof met een grot, een speeltuin en een roofvogelshow. Het hele domein, incl park, is ongeveer 200 ha. groot, meer dan voldoende voor de hele middag!! Het buitenste eiland (Barbican) kan je via drie wegen bereiken. Allemaal worden ze verdedigd door een gatehouse met een ophaalbrug (of een versterkte molen). Op het kleinste eiland staat het oudste gedeelte van het kasteel, de "Gloriette", uit 1280.

We rijden door naar Neals Place Farm in Canterbury. Het veld oogt niet heel bijzonder en wij staan er helemaal alleen.

Maandag 20 juli

Na de hele ochtend geluierd en lezen te hebben is het 's middags weer tijd om iets actiefs te gaan doen.
De Kathedraal van Canterbury is een goede optie. De Christ Church Gate die ervoor staat, stamt uit de vroege Tudor periode. Hij is waarschijnlijk gebouwd als gedenkteken voor Arthur, de oudste zoon van Hendrik VII, die in 1502 op 16-jarige leeftijd stierf.
En dan de kathedraal; wat een immens groot gebouw. Je voelt je wel erg klein als je ervoor staat.
Het is Engelands beroemdste kathedraal en zijn geschiedenis gaat terug tot het jaar 597. In dat jaar bracht Sint-Augustinus het christelijke geloof naar het Angelsaksische Engeland. Hij stichtte een kerk en werd de eerste aartsbisschop.
Thomas Becket studeerde theologie in Parijs en werd in 1154 tot aartsdiaken benoemd. Een jaar later werd hij kanselier van koning Hendrik II. Vanwege zijn vriendschap met de koning werd Becket in 1162 aartsbisschop van Canterbury. In 1164 ontstond een conflict tussen de koning en de katholieke kerk. Hendrik wilde de macht van de kerk inperken. Thomas Becket was de Engelse aartsbisschop van Canterbury. Hij werd op 29 december 1170 vermoord door vier Normandische ridders in de kathedraal van Canterbury. Vanaf die tijd groeide Canterbury uit tot een belangrijk bedevaartsoord.
De vieringtoren op de kathedraal is 72 m hoog. In de crypte bevinden zich nog enkele graven.
In de kathedraal zijn glas-in-loodramen te bewonderen, waarop onder meer heiligen zoals Petrus en Johannes, maar ook Adam en Eva zijn afgebeeld. Op de verdieping van de Abbey Chair ligt het graf van de Black Prince.
Het historische hart van de kathedraal is de plek waar Becket vermoord is, The Altar of the Sword's Point. Hier hangen de zwaarden waarmee hij vermoord is. Van één van de zwaarden ontbreekt de punt, dat is gebeurd toen die tegen de grond sloeg. Een indrukwekkende kathedraal met een indrukwekkende geschiedenis.
Het onderhouden van het gebouw kost op dit moment 15.000 per dag en ze ontvangen geen subsidie van de staat.

Het is de laatste dag in Engeland en met het laatste losse geld kopen we chocolade en een lemon-pie. Die komen wel op! We besluiten om alvast naar Dover te rijden, misschien kunnen we deze avond al over varen. Helaas gaat dat plannetje niet door en ook mogen we niet op het terrein blijven staan. Voor de zoveelste keer weer op zoek naar een overnachtingsplek. Gelukkig vinden we er vrij snel één. We staan in het gezelschap van een vrachtwagen en het is een vrij rustig straatje. Lekker voor de broodnodige rust.

Dinsdag 21 juli

Vanochtend gaat het allemaal snel. Inchecken en varen. Het weer is goed en we brengen een paar uurtjes lezend door. In de loop van de dag arriveren we in Calais. Nog 375 km en we zijn thuis. Ondanks het slechte weer deze vakantie hebben we nog best veel gezien. Wel veel minder gewandeld dan we gehoopt hadden. Volgende keer beter zullen we maar zeggen. In totaal hebben we 3038 km gereden.