Beuningen (GD) en Xanten (Dld)

Even afkicken van de vakantie of opnieuw opladen?

We zijn weer op pad, een mini vakantie dit keer. Schoondochter is jarig (en woont in Sittard). Mooie gelegenheid om er een weekendje uit van te maken.

Zaterdag 6 juli

We koersen naar Beuningen om daar het Klompenpad "Doddendaelpad" te lopen. De start is bij de Corneliuskerk. Bij het Klooster lezen we het verhaal over het onderwijs. Vanaf 1857 werd hier (aan meisjes) godsdienstonderwijs gegeven, iets wat vanaf 1806 verboden was geweest. De jongens moesten toen nog jaren naar de openbare school. Villa de Elt staat wat verder en was vroeger een boerderij. Een prachtig gebouw met idem dito tuin. Vervolgens de boomgaarden in. De peertjes wachten (nog onrijp) op de zomerzon, daarin verschillen ze niet zoveel van ons. We wandelen over dijkjes, langs weilanden en bosjes richting de Waal. De giftige reuzenbereklauw staat hier in grote aantallen, mooi maar niet aanraken. Slot Doddendael, genoemd naar de vele lisdodden die hier groeien, werd voor het eerst genoemd rond 1330. In 1527 gebruikt als vesting door Karel van Gelre. Het werd, na een aantal keren verwoest te zijn iedere keer weer opgebouwd, wel steeds kleiner in omvang. Je kan het niet bezoeken. Er is een trouwfeest gaande. We worden dan ook vriendelijk verzocht om wat afstand te nemen van de oprijlaan. Begrijpelijk, een net bruidspaar (dat over een paar minuten zal arriveren) naast een echtpaar in wandelplunje😂. Het water in de Waal is vrij hoog, dus kiezen we ervoor op het fietspad te lopen ipv de uiterwaarden. Wat verderop dalen we toch af naar de waterkant, maar ontdekken al snel dat watergeulen het onmogelijk maken om verder gaan. Dan maar weer naar de dijk. Bovenaan staat een dijkmagazijn, ooit gebruikt als opslag voor materialen om de dijk te onderhouden en bij hoogwater om noodmaterialen bij de hand te hebben. Educatie en voorlichting zijn nu de belangrijkste functies. Het waait hard en we besluiten om de tocht wat in te korten. We eindigen op ruim 10 km.

 

In de vroege avonduurtjes rijden we door naar Sittard, waar we een gezellige avond hebben. We kijken samen naar ons "Oranje". Al is het af en toe tenenkrommend en nagelbijtend: Nederland wint van Turkije. We staan weer eens in de halve finales van een groot toernooi. Mooi!!

Net voor middernacht vinden we nog een plekje op de CP Parking De Nieuwe Hateboer.

Zondag 7 juli

Na een rustige nacht (geen last gehad van feestvierende voetbalfans) genieten we van een relaxte ochtend. In de loop van de ochtend rijden we terug naar het noorden om weer een stukje van de Oranjefietsroute te fietsen (in Duitsland). Via het dorp met de bekende naam Achterhoek komen we aan in Marienbaum. Hier eindigden we vorige keer, dus logischerwijs starten we hier vandaag. Na een aantal kilometers fietsen over het voormalige spoortraject is Xanten de eerste plaats van doorkomst. Deze plaats staat nog op ons lijstje voor een uitgebreid bezoek, zeker ook vanwege de opgravingen en reconstructie van een Romeins fort die hier te vinden zijn. Het centrum ziet er erg gezellig uit, we komen hier zeker nog terug. Intussen rijden we verder. Iets voorbij Xanten draaien we weg van de route en passeren de Prekksee en de Süd- en Nordsee. In het verleden was dit het domein van een groep van 12 vissers, de "12 apostelen" genaamd. Van vader op zoon wisselend bleef deze groep jaren in stand. In één van de droge jaren aan het begin van de 20e eeuw hebben de vissers in de Rijn een beeld gevonden uit de Romeinse tijd. Het beeld is kort daarna als pronkstuk in het Berlijnse Neues Museum opgenomen. Vandaag de dag zijn de meren recreatieplassen, het eerste meer vooral vanwege de natuurwaarde en in de andere wordt veel gedaan aan waterrecreatie. We zien boten, surfers en waterskieërs. Wij rijden intussen over een mooi fiets- en voetpad erlangs. In Lüttingen staat nog een beeld ter nagedachtenis aan de 12 Apostelen, dat pikken we natuurlijk even mee. Nog even een stukje doortrappen met lichte tegenwind en dan is de ronde volbracht.

We nemen de tijd om te eten en dan gaan we weer huiswaarts. Het was een kort maar leuk en afwisselend weekend. Smaakt al weer naar meer 😀.

Maak jouw eigen website met JouwWeb