Weekend Utrecht
Al heel lang staat Kasteel de Haar op ons verlanglijstje. Dit weekend gaan we het eindelijk bezoeken. Ook voor de andere dagen hebben we leuke activiteiten gevonden. Op weg dus naar het midden van ons land.
Onze reis in één oogopslag
Vrijdag 3 juli
Lekker op tijd vertrokken en de wandelschoenen zijn natuurlijk ook weer van de partij. Er begint een klompenpad in Driebergen-Rijsenburg: Stoetwegenpad en die staat nog niet op ons lijstje. We starten bij het beginpunt, het Pannenkoekenhuis de Princenhof. Wandelschoenen aan en 11 km liggen voor ons. Een mooi pad, langs Buitenplaats De Breul (Engelse landhuisstijl) en een mooi park. Het Perenlaantje en het jaagpad naast de Kromme Rijn. Een roodborsttapuit blijft lang genoeg zitten om gekiekt te worden. Wat verder komen we een paaltje tegen met de vermelding dat dit de 1000ste kilometer is van alle gepubliceerde klompenpaden. Zoveel hebben wij er nog lang niet bewandeld. Dit is pas ons 28e klompenpad! Veel natuur dus en een paar uur later kunnen we ook deze tocht bijschrijven.
We rijden door naar de Parking H2O in Harmelen, niet ver van Kasteel de Haar.
Zaterdag 4 juli
Vandaag gaat het gebeuren, Kasteel de Haar in Utrecht gaan we bezoeken. Dit is het grootste en mooiste kasteel van Nederland. Het is ook ons eerste museum bezoek in coronatijd. Er is geen audio beschikbaar, want we moeten snel door kunnen lopen en 1.5 m afstand houden, ook geldt een maximum aantal bezoekers per ruimte. Geen probleem, we passen ons graag aan en zijn allang weer blij dat museumbezoek weer kan.
In 1890 erft baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar het zwaar vervallen domein De Haar. Hij besluit tot herbouw van dit familiekasteel, als eerbetoon aan zijn roemrijke voorvaderen. Samen met de puissante rijke barones Hélène de Rothschild neemt hij meester architect Pierre Cuypers in de arm. Er moeten grote stallen met bijgebouwen komen, koetshuizen en woningen voor het personeel. Het kasteel ligt immers ver van een station, temidden van weilanden en boomgaarden. Ook de internationale jetset uit de vorige eeuw, bezocht met regelmaat het kasteel. Van Coco Chanel tot Roger Moore. Natuurlijk werden de tuinen niet vergeten. Zo ontstonden er in het weidse landschap een Engels landschapspark, waarbinnen – rond het kasteel – Franse stijltuinen werden aangelegd. Dit werd op een spectaculaire manier gerealiseerd. Uit de gehele provincie Utrecht werden 40 jaar oude bomen naar De Haar gebracht, want het park moest meteen een volgroeid aanzien hebben. Ongeveer 7.000 bomen werden ’s nachts op mallejannen (een vervoermiddel voor bomen uit die tijd) getransporteerd. Deze bomen zijn nu zo’n 140 jaar oud!
Tijd om naar binnen te gaan. Via een trap met beelden komen we in de Main Hall. Dat is de vroegere binnenplaats van Kasteel de Haar. Hij is bij de restauratie (1892 – 1912) overkapt. Etienne van Zuylen en Hélène de Rothschild waren dol op bals en feesten; zij leerden elkaar volgens de overlevering dan ook kennen op een gemaskerd bal, waar Etienne verkleed als Hercules met knots indruk op haar maakte. In de Balzaal staan de decoraties vooral in het teken van liefde en plezier.
We wandelen nog verscheidene andere interessante ruimtes door en eindigen in de hotelkeuken. Supermodern in 1898, met een 150-delige koperen keukenset aan pannen, schalen, puddingvormen e.d. Bijna uniek in Nederland, alleen Paleis op de Dam heeft ook iets dergelijks. De naam van de eigenaar staat op ieder onderdeel van deze serie. Koper is giftig, daarom moet de binnenkant zorgvuldig worden vertind worden. Ook regelmatig opnieuw, want de tin laag slijt. Mede hierdoor en vanwege het enorme gewicht van de pannen is uiteindelijk, in 1984, overgestapt op roestvrijstalen pannen.
Terug naar weer de dezelfde camperplaats als gisteren. Wij koken deze avond voor de eerste keer met ons nieuwe Omni-oventje. Het werkt goed en smaakt prima. Gelukkig hebben wij geen 150 pannen nodig in onze camper.
Zondag 5 juli
Vanmorgen is het weer prima. Het zonnetje schijnt en we rijden naar Leersum, zo'n 40 km verderop. Hier stoppen we bij de Tombe van Nellesteijn. Het is een uitzichttoren op het hoogste punt van de Donderberg op 36 meter hoogte. Aan de voet bevindt zich dus de grafkelder van de familie van Nellesteijn. Zij waren destijds de eigenaren van het landgoed Broekhuizen. In 1822 werd Aletta Everarda van Nellsteijn, 7 jaar oud, als 1e bijgezet. In 1917 werd het 12e en laatste familielid bijgezet. Hierna werd de ingang van de tombe dichtgemetseld. De tombe is 14 meter hoog en we hebben een mooi uitzicht over de omgeving. De toren heeft dienst gedaan als woning van de grafdelver en als uitkijkpost voor de Luchtbescherming en WO II. Voor dat doel werd er een telefoonlijn naar de toren aangelegd. Er tegenover liggen drie prehistorische grafheuvels. Deze werden duizenden jaren geleden opgeworpen.
Nier ver hiervandaan is er nog een uitkijktoren: "De Uilentoren". Gebouwd in 1904 en in 1966 is één van de vier uilen op de hoeken eraf gevallen en door een toevallige passant meegenomen. Er kwam een replica voor in de plaats. Echter in 2012 overleed deze persoon en zijn weduwe (zij vond dat de uil terug moest) nam contact op met de Historische Vereniging in Leersum. Zo gebeurde het dat de uil een plekje kreeg naast de toren. Na ruim een halve eeuw is hij weer terug bij zijn oude nest. Wat een bijzonder verhaal!
Wat later maken we een wandeling van een uur op de Leusderheide.
In Soesterberg ligt de voormalige NAVO-luchtmachtbasis. Hier is het Nationaal Militair museum gevestigd, waar een grote collectie militair materieel uit alle tijden is opgesteld. Het is een groot museum, maar mooi en interactief. Je krijgt veel informatie, bijna teveel voor 1 middag. We zien bijvoorbeeld een e-bike die in 2017 door het Vredesleger in Mali is gebruikt, topsnelheid 75 kilometer. Daar ben je snel mee op de plaats van bestemming. Maar ook de 1e Nederlandse keukenwagen. Ze werd door paarden getrokken en kon de troepen in het veld van een warme maaltijd voorzien. Zeer belangrijk, want goed voedsel houdt het moreel hoog (1912-1940). Amfibievoertuigen, een vliegboot, een V1 bom en helikopters. Teveel om op te noemen. Een heerlijk museum waar we vast nog wel een keertje terugkomen. Indrukwekkend!
Met een hoofd vol nieuwe indrukken keren we aan het begin van de avond huiswaarts.
Maak jouw eigen website met JouwWeb