Antwerpse Kempen en Oisterwijk (NB), weekend

Onze reis in één oogopslag

Vrijdag 25 februari

Een kort weekendje weg. Vanwege allerlei omstandigheden rijden we op vrijdag tegen 12 uur weg. Het weer houdt niet over, hagel- en regenbuien en af en toe een klap onweer. En dat alles bij een schamele 4 graden. Morgen en zondag zullen er gelukkig een stuk beter uitzien volgens de weerdiensten.
We starten vandaag met een familie-bezoekje. Daarvoor moeten we eerst nog wel 1,5 uur rijden naar het zuidwesten, Berkel-Enschot om precies te zijn.
We zien intussen dat de waterstand in de IJssel en de Rijn behoorlijk hoog is. Na nog een fiks aantal buien bereiken we ons doel met een heerlijk zonnetje. Wat maakt dat toch een verschil☺️.

Het is nog een stukje lopen en daarna hebben we een aantal gezellige uurtjes met elkaar. Rond 18 uur nemen we afscheid, eten ons avondmaaltje en rijden naar (schoon)mama. Daar kletsen we wat bij. Morgen willen we met zijn drietjes een dagje uit, maar eerst lekker slapen. Vannacht en ook morgennacht zullen we bij haar op de oprit overnachten. Hopelijk laten de carnavalsgangers ons met rust.

Zaterdag 26 februari

Na een goede en rustige nacht zijn we tegen negen uur weer op pad. We gaan een vervolg geven aan de Playsantiën route in de Brabantse Kempen. We starten in Westmalle bij het kasteel. Rondje omheen wandelen gaat niet, dus heen en weer terug via dezelfde weg. Het zonnetje schijnt in een blauwe lucht en genieten we met volle teugen.

Daarna op naar Zoersel, de Sint-Elisabethkerk staat iets verderop met een prachtige rococo-preekstoel. Ervoor staat het beeld van Marcel Kiekeboe, een stripheld. We lopen langs het Lindepaviljoen met het beeld van Jan en Trien, hoofdpersonen uit een boek. Hierbinnen staat een stam van een 800 jaar oude lindeboom, geveld door een ziekte. Het was een reus van een boom en Pol van Elsbroeck sneed hier 85 figuren uit, o.a een pastoor, non en vrouwtje in klederdracht. Helaas is het paviljoen tot april gesloten en zien we alleen de voet van de stam, jammer. Op internet wel even het gehele beeld bekeken. Wat een mooi eindresultaat!

We stappen in de camper voor het volgende traject: het provinciaal domein Vrieselhof. Met een kasteel in renaissance stijl en een groot park. Aan de achterzijde ligt het fort van Oelegem, het grootste en zwaarst bewapende fort van de vesting Antwerpen. Er waren er ooit 12 in totaal. Het fort is een vleermuizenreservaat geworden, waar zo'n 1300 vleermuizen overwinteren. Alleen met een gids mag je er op bepaalde tijden in.

Bij Brasserie-Taverne Remise worden we getrakteerd op chocolademelk en een lekker mangotaartje. Wat een verwennerij☺️

Het loopt langzaamaan tegen het einde van de middag; nog één keer stappen we uit de camper. Dat doen we in 's-Gravenwezel om het ex-fort te bekijken. Eigenlijk willen we het kasteel zien, maar er is geen parkeerplek te vinden. Bij het fort, wat verder, wel. Er is niet veel van het fort meer over: het is veranderd in een recreatiegebied. Hier vinden we wel een mandoline-club: de Krikskes, bijzonder. Het blijft overigens een raar gezicht. De restanten van het fort te zien tussen de recreatiehuisjes. Na het rondje wandelen, besluiten we hier ons avondeten te nuttigen en daarna rijden we snel door om mama weer veilig thuis te brengen. Om 21.40 uur draaien we de oprit op en komt een lange dag teneinde.

Zondag 27 februari

Zondagochtend wekt ons een stralend zonnetje, een mooie dag hebben we voor de boeg. Vandaag willen we een Groene Wissel tocht lopen, 14 km bij Oisterwijk. Kwartiertje rijden en parkeerplaats zoeken gaat lekker snel. Koffie en lunch klaarmaken, wandelschoenen aan en op pad. Af en toe zien we een vroege of verlate carnavalsganger langs komen. Die hebben andere plannen vandaag😉.
De wandeling gaat door prachtig gebied. We passeren een achttal vennen van de in totaal 45 die er zijn. Van Kolkven tot Witven en van Staalbergven tot Wolfsputven. Bij boshuis Venkraai, waar je kan eten en drinken, is het druk en staan er heel veel fietsen. Het laatste ven (Klompven) bevindt zich in de bebouwde kom. We stoppen een tweetal keren om wat te eten en te rusten. In Oisterwijk wandelen we langs het Stroomdalpad en de winkelstraat De Lind. Hier pakken we nog een staartje carnaval mee. De Oisterwijkse percussieband "Hardslag" swingt de pan uit. Wij staan er een beetje apart bij in onze wandelkleding, maar genieten er zeker van. Het laatste stukje van de wandeling lopen we swingend uit. Na het eten rest ons nog 1 ding: naar ons eigen huisje terug rijden.